06 března, 2012

Red lipstick

Červená rtěnka by rozhodně neměla chybět v kosmetické taštičce každé ženy. A i letos nebude vyjímkou že budou v kurzu. Jenže jak takhle správnou rtěnku nosit? Jak zvolit správný odstín? To še a mnohem více se dozvíš v tomto článku.



Historie
Tohoto pomocníka používají ženy a dívky více než pět tisíc let. Nejdříve se na rty nanášela různá přírodní barviva nebo i saze.
Staroegyptské ženy vytláčely fialová-červené barvy z jodu a bromu.
V 16. stolě, v období,kdy Anglii vládla královna Alžběta první se rtěnky vyráběli z včelího vosku a rostlin.
Roku 1883 byla na světové výstavě v Amsterdamu oficiálně představena rtěnka v podobě, jak ji známe dnes.Ze začátku to byla jen taková tyčinka jen tak zabalená do hedvábného papíru, v kabelkách dřívějších dam za sebou zanechávala pořádnou spoušť. V té době ji ale považovali za jakýsi symbol v podobě zosobění ďábla.
Kolem roku 1930 se rtěnky vyráběli z vosku, změkčovadla, pigmentů a různých olejů.
Rtěnky v roce 2008 oslavila výročí 125 let od svého vzniku. Je největším symbolem ženskosti všech dob.



Podle typu pleti správný odstín
Jsou různé odstíny červených rtěnek. Od světlounce růžové přes krvavě červené až po lehce nahnědlé. Ne však každé ženě sluší každý odstín, Ale to zjistíme podle typologie. Jak? V následujících řádcích to zjistíš.

Jarní typ - ženy a dívky mají hodně světlé, narůžovělé nebo nazlátlé pleti a plavých vlasů, hodí se k tobě oranžové zabarvené odstíny, například červená s broskvovým nádechem.
Letní typ - ženy a dívky mají lehce namodralou pleť a vlasy spíše popelavé než nazlátlé, hodí se k tobě červeň jako je letní purpur
Podzimní typ - ženy mají zlatožlutý podtón pleti a obvykle jim tvář zdobí pihy. Pleť se poměrně rychle spálí. Nejcharakterističtější barvou vlasů je červená až kaštanově hnědá. Hodí se k tobě rtěnky s nádechem do žlutého podtónu a nemusí se bát oranžových tónů.
Zimní typ - zabarvení pleti je vždy lehce namodralé nebo olivové. Ženy zimního typu mají tmavé vlasy, sytě hnědé až černé a výrazné oči.Hodí se k tobě typ rtěnk jako je jasně červená nebo nahnědlou. Skvělá je například třešňová červeň

Jak ji nosit?
V dnešné době rtěnka není určena jen na večerní události. Mužeš ji nosit přes den. Rozhodně bych volila v denním líčení světlé odstíny a na večerní tmavši a dominatnější odstíny. Rozhodně záleží, jak která žena se tom cítí,ale rozhodně bych zariskovala.

Pár pravidel pro perfektní vzhled rtů
1. Čím tmavší je rtěnka, tím světlejší odstín tvářenky a stínů.
2. Rty obtáhni nejprve konturovací tužkou a poté je vyplň rtěnkou, rty zůstanou delé nerozpité
3. Velikost rtů: Uzkým rtům vyberte světlejší odstín naopak plným rtům sytější odstín
4. K líčení pro zrzky volte hnědou řasenku
5. Při nanášení si pohlídej, aby se ti barvička neobtiskla i na zuby

5 komentářů:

  1. Poslední dobou jsem hodně úchylná na rtěnky, ale už se k nim pak víc nemaluji.. teda jen make-up a tvářenku .. na oči si už nedávám nic, protože by to bylo přeplácané..
    Musím souhlasit s tím, že je to opravdivý symbol ženskosti :)

    OdpovědětVymazat
  2. prostě si na blog zkopíruješ tyto otázky, odpovíš na ně a vložíš fotku svých laků ;)) potom vybereš 3 další bloggerky, které budou v dotazníku pokračovat :) už chápeš? :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky mam rada červené rtěnky

    OdpovědětVymazat
  4. Červená rtěnka je určitě parádní, jen ne vhodná pro každou příležitost.
    Přijde mi ale, že je kravina tvrdit že - červená rtěnka by neměla chybět v kosmetické taštičce žádné ženy :)
    Já se bez ní docela obejdu :D sice to vypadá libově, ale ve finále stejně sáhnu maximálně tak po balzámu na rty, nemám totiž ráda ten lepivý pocit na rtech. :)

    OdpovědětVymazat